torsdag 16. april 2015

Estetisk smaksdom. En byggekloss.

"The variations of the colour blue, and any colour that has a defining tint of blue, are most beautiful." "My favourite colour is blue."


Ja, hva slags dybde ligger det i et utsagn som dette?
Det er en smaksdom, en personlig estetisk smaksdom. Den kan gjøres allmenn med visse modifikasjoner: "farger er vakre". For alle som kan si seg enige i at fargen blå er vakker, blir det et felles utsagn, som er en felles estetisk smaksdom. Poenget er til dels at det finnes noe felles og allment. Om dette er kulturavhenging, er et tolknings-spørsmål, og det er ikke urimelig om det er slik. Det kan definere en tradisjon og en videre kultur. Den subjektive smaksdom blir ikke stående alene, men har sin naturlige sammenheng. Idet den deles, blir den allment kjent, og den kan bli gjenstand for fellesskap eller kontrast. Uansett står den i en sammenheng.
          Gadamer refererer en del til Kant og hans forståelse av dømmekraften i den estestiske smaksdom. Det som interesserer meg i denne sammenhengen er nettopp det allmenne. Jeg tenker naturlig nok på tolkninger av sakral arkitektur, og søker å finne det felles-menneskelige, det allmenne innefor den kristne kulturkrets.

I forlengelsen av forsøket på en viss avgrensning av meningen i begrepet 'sakralt', kommer også funderinger om triaden 'det gode, det sanne og det skjønne'. Disse tre kan sees i forhold til hverandre og være med på å avgrense og definere hverandre.
          At denne triaden har vært gjenstand for visse angrep, er ikke så vesentlig. Den kan forsatt forsvares; men det avhenger av hvordan vi forstår f.eks 'det sanne'. Det er for snevert å avgrense sannhet til 'det som gjengir virkeligheten', som om det materielle er alt som kan bevitne sannhet; eller at det vi kan vite noe om empirisk er alt som rommer hva som er sant.

           Sett sammen med det gode og det skjønne, sprenger sannhetsbegrepet grensene for det rasjonelle,og trer inn i sansenes verden, i etikkens goder, og like inn i metafysikkens udefinerbare sfærer. Der er Gud: den sanne, den gode og den skjønne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar