mandag 9. mai 2016

Kjønn og Definisjon



Det finnes bare to kjønn blant mennesker, han og hun.
Det har de aller fleste av oss forstått intuitivt. De fleste av oss har også  en forståelse av at seksualitet har med forplantning å gjøre. Poenget er å få avkom og bringee slekta videre. ”Vær fruktbare og fyll jorden”, oppfordrer Gud oss til i skapelsesberetningen.

Nina Karin Monsen kjempet en iherdig kamp mot lovendring i norsk lov som nå definerer ekteskap uten begrunnelse i kjønn. Hun var fortvilet over tregheten, over mangel på forståelse for hvor ødeleggende en slik kjønnsnøytral ekteskapslov er. Noen forsto, som Benestad og organisasjonen Mor-Far-Barn, men de fleste reagerte med et: Hæ?

Nå begynner vi å se konsekvenser av den lovendringen.

Fordi det i norsk lov er kjønnsnøytralitet i ekteskapet, har kirken tatt det til følge og legger til rette for enhver som vil, kan vie seg til enhver – eller ethvert.
I første rekke dreier det seg om to av samme kjønn. Debatten har rast, og vil rase om en kristen kirke har mandat til å gi sin tilslutning til dette – siden det strider i mot grunnleggende skapeleseteologi og bibelsk moral – men i utgangspunktet vil kirkens ledere bifalle slik praksis, og i tillegg lyse en velsignelse over det.

Definisjonen av kjønn er ikke kjønnspolaritet lenger, ikke slik du er født, ikke definert av genitalier. Som en konsekvens av det, vil ledere i det politiske Norge i dag åpne for en enkel mulighet for å endre sitt kjønn. Det som definerer om du er mann eller kvinne, en hann elle hunn, er en subjektiv selvforståelse. Om man føler det slik, har lyst til å skifte kjønn fra tid til annen, er det tilsynelatende greit. Kjønn og seksualitet mister sin begrunnelse forplantning og intensjonen i å bringe slekta videre.

Kanskje den kyniske sex-industrien allerede har fanget dette, for det er lyst, kjemi, rus og egentilfredsstillelse som er drivkreftene i den industrien. Ethvert avkom er utilsiktet; enhver graviditet er problem.

Det er ikke noe nytt, i og for seg, at kjønn defineres av egne subjektive følelser. I henhold til homofili ligger definisjonen ikke i biologiske begrunnelser, men i egenerklæring. Her i Norge har folk flest tatt det for god fisk at enhver som definerer seg som homofil, ikke kan annet enn å være det. Det finnes ikke noen klar definisjon utover selverklæringen. Det er utrolig liten debatt om homofil livsstil som etisk valg.

 Når definisjonen av kjønn,  og når valg av livspartner, ikke er begrunnet i seksuell polaritet mellom en hunn og hann,  med det ultimate formål i å få avkom, da ser jeg ikke annet enn egoistisk hedonisme som begrunnelse.

Naturligvis kan dette få videre konsekvenser: Kommer en dame i hvit brudekjole opp kirkegulvet med sin kjære skilpadde i armene og vil inngå vielse, vil intet kunne være til hinder for det. Om skilpadden ikke vil? Nei, det er et definisjonsspørsmål; og man kan definere dyret slik at det gir sin fulle tilslutning til det.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar